Juridiskt ansvar vid andrahandsuthyrning

Hur ska man egentligen tänka i samband med andrahandsuthyrning? Det finns tydliga skillnader mellan att hyra ut ett hus och att hyra ut bostadsrätt – och mellan att hyra ut bostadsrätt och en hyresrätt. Vad gäller uthyrning av ett hus så har man i stort sett fria tyglar och kan välja att göra detta till vem man vill och hur länge man vill – men där hyran måste vara rimlig och baserad på de egna kapital- och driftskostnaderna. 

Ser man till hur det ser ut vid uthyrning av bostadsrätt och hyresrätt så kommer den senare att mötas av mer regler än den förra. Det är svårare att få till stånd en uthyrning av en hyresrätt och dels så måste man få ett godkännande från fastighetsägaren/styrelsen innan man kan göra det, dels så finns även ganska hårda tyglar vad gäller hyressättningen. 

Ser man till andrahandsuthyrning av en bostadsrätt så kan hyran baseras dels på de faktiska kostnaderna, dels även på hur det ser ut överlag i det område man bor i och dels även på bruksslitage. En hyresrätt kan sällan hyras ut i ett vinstsyfte. Oavsett vilket dock så finns en gemensam nämnare mellan att hyra ut bostadsrätt och i att hyra ut en hyresrätt i andrahand: du måste ha ett godkännande. 

Enklare att få tillstånd för andrahandsuthyrning idag 

Reglerna kring andrahandsuthyrning för bostadsrätter har luckrats upp och det har under senare år kommit att bli enklare att få ett godkännande från sin BRF för att hyra ut lägenheten man äger. Man måste fortfarande och utan undantag ha ett tillstånd – men man behöver inte längre ange beaktansvärda skäl för att få detta. 

Det räcker numera med att man anger skäl och detta kan innebära att du exempelvis vill hyra ut medan du provar samboskap, att du ska flytta utomlands – eller till en annan stad – under en period, att du blivit sjuk, att du vill hyra ut till närstående eller att du vill vänta in en bättre marknad. 

Det senare är numera en vanlig orsak till andrahandsuthyrning. Man har kanske köpt en bostad och vill vänta in rätt pris i samband med att den gamla ska säljas. Under tiden kan man då välja att hyra ut bostaden. Det är vanligt – och kommer, med tanke på att priserna för bostäder sjunker, bli vanligare i framtiden. 

Hyran – den måste vara skälig 

Viktigt att veta är att en andrahandsuthyrning inte ska handla om att bli rik. Hyran du begär ska vara rimlig och detta går att räkna ut med hjälp av verktyg på internet. Kolla hur hyrespriserna ser ut i området för liknande bostäder och räkna på dina kapital- och driftkostnader och du får en bra indikation på vad som är rimligt att begära i hyra. Ta gärna hjälp av exempelvis en ekonom för att ytterligare skapa trygghet. 

En annan viktig detalj är att du är den som äger lägenheten du ska hyra ut och att du således också har det juridiska ansvaret i att svara gentemot föreningen om någonting händer. Viktigt, baserat på detta, är att både du och din hyresgäst har rätt försäkringar. Din hemförsäkring räcker inte – ni måste ha varsin och dessutom så rekommenderas tilläggsförsäkringar för hyresgästen.

Välj rätt hyresgäst 

 Valet av hyresgäst är givetvis också viktigt. Tänk på att du kommer att hyra ut till en person som potentiellt kan störa dina grannar. Du har ett ansvar i detta och du måste ta dig tid att kolla upp personen vad gäller exempelvis referenser och ekonomiskt historik – något du kan göra hos Kronofogden. Vissa föreningar vill träffa personen innan de ger ett godkännande. Det säger en del om vikten av att välja rätt hyresgäst. 

Kom även ihåg att om du hyr ut utan ett godkännande så kan din lägenhet återkallas av föreningen.