Att en tvist tar vid i samband med ett avslutat byggprojekt är inte ovanligt. Tyvärr. Det kan handla om att beställaren och entreprenören inte kan komma överens om exempelvis betalningen – eller om att beställaren anser att tidsplanen inte alls hållit och att kostnaden därför är på tok för hög.
En annan vanlig anledning till en entreprenadtvist – som det kallas – är att det färdiga resultatet har uppenbara kvalitetsproblem och att byggherren inte alls är villig att acceptera dessa brister utan åtgärder.
Svårt att sia om utslaget i rätten
Det handlar emellertid om en juridisk fråga som är så långt ifrån svart och vit som man kan komma. En entreprenadtvist är alltid unik och detsamma gäller för det avtal man skriver under innan projektet startar. Tyvärr ser man att många dels använder sig av standardavtal och dels inte fullt ut begriper vad man godkänner i och med att man signerar.
Viktigt är att man tar juridisk hjälp för detta och att man anlitar en jurist som kan hjälpa till att dels skapa ett avtal som passar för båda parter och dels också, givetvis, får både byggherre och entreprenör att förstå avtalet i fråga fullt ut. Även om detta sker så kan det ändå komma att bli slitningar, konflikter och rena tvister både under projektet och efter att det avslutats.
Förlikning och medling ett alternativ
Gällande en entreprenadtvist så är det ofta en process som tar lång tid att lösa och dels också en som kan komma att kosta mycket pengar. Förlorar du så får du också betala motpartens rättegångskostnader. Detta gör att man bör vara väldigt, väldigt säker på att man kan vinna en eventuell rättegång innan man går vidare med en entreprenadtvist.
Handlar det om exempelvis 50 % chans så finns andra alternativ och där exempelvis medling ofta fungerar som ett bättre sådant. Det ombud man har kan försöka hitta en slags mellanväg med motpartens ombud och förhandla fram en lösning som båda parter kan känna sig relativt nöjda med. Man kanske inte vinner, men man förlorar heller inte. Framförallt slipper man en väldigt oviss – och potentiellt dyr – rättegång genom denna lösning.
För mer information och tips besök denna hemsida: entreprenadstvist.se