Ingen husaffär utan fastighetsjurist

Det är viktigt att ha sakkunnigt folk till sin hjälp när man ska göra stora affärer. För en privatperson är det en stor händelse att sälja eller köpa ett hus, och allt måste gå lagligt till.

Det är hopplöst att själv kunna reda ut alla regler som gäller vid en husaffär i Stockholm, och därför är det bäst att ta hjälp av en erfaren fastighetsjurist. Det kanske är andra personer inblandade också, som när ett dödsbo har flera delägare som ska komma överens om en försäljning. Det kan vara bäst och enklast att låta ett proffs sköta saken, någon som inte är känslosam eller personligt engagerad. En jurist berättar vad lagen säger utan att fälla omdömen.

Att gardera sig mot det oväntade

Det kan hända trista saker med gamla hus, och ibland blir det inte som man tänker sig. Någon som köpte ett hus och tänkte renovera fick reda på att det var ett kulturminne, så det var stora restriktioner om vad som fick göras. En annan person köpte ett hus och fick senare reda på att det planerades ett industriområde där.

Att kolla upp allt i förväg är omöjligt, och det kan kännas som att man behöver både hängslen och livrem i sådana fall, men det skadar inte att vara en smula försiktig. Man kan behöva skriva klausuler, det kan finnas servitut eller andra begränsningar i nyttjanderätten, och man bör veta det innan man skriver på. Skatteregler är en annan fråga som det kan löna sig att diskutera innan husaffären sker.